«Rosemåling i Samnanger og Os» ved Nils Georg Brekke.

Nils Georg Brekke fortalde om «Os-målinga» i biblioteket 10. oktober.

Samnanger har ein lang tradisjon for rosemåling, og denspesielle Os-målinga vart utvikla til sitthøgdepunkt av Ola Lien Midtbø (f. 1832) og Annanias Tveit (f. 1847), som varson til Nils Tveiterås (f. 1795) frå Samnanger.Nils gifte seg og flytta til Hegglandsdalen i 1820, der hans slo seg ned pågarden Midthus. Annanias gjekk i lære hjå faren, og han kjøpte garden Tveit i1872, der han sette seg opp rosemålarverkstad og hadde mange læregutar i ein20-års periode.  Annanias Tveit hadde såleisflinke folk før seg, han var 3. generasjonen av rosemålarar frå Samnanger. OlaLien frå grannegarden på Lio i Hegglandsdalen var den første som gjekk i lærehjå Nils Midthus, og han vart også ein svært dugande rosemålar. Som målarane iSamnanger ein generasjon tidlegare reiste Ola og Annanias kringom på gardane iOs og Fusa og måla i sine unge år, og det var særleg desse to som utviklaOs-stilen. Nils Georg Brekke ga oss eit grundig og spanande foredrag, omkorleis rosemålarkunsten kom til Samnanger, og utvikla seg vidare.   

Det var 50 frammøtte i biblioteket denne kvelden og fleire som sjølv driv med rosemåling i dag. Mange av publikum hadde med seg fine gjenstander som folk fekk sjå og som historielaget fekk registrera. Truleg blir det ein artikkel om dette i årboka 2020.

Bjarne Hauge, som er aktiv som rosemålar, viste oss kunsten.
Spesiell ølbolle frå 1835 som ein av publikum hadde med seg.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *